Veiligheid
Bijgewerkt 7 mrt.
Deze pagina word je niet vrolijk van, maar kan wel je leven redden. Toch even lezen? De verplichte veiligheidsanalyse (met risico-analyse) voor het gebouw is uitgevoerd en gerapporteerd aan de besturen van de VvE's. Je kunt zelf alvast het noodtrappenhuis verkennen. Dat loopt door tot de derde etage. Via de galerij gaat het verder naar de buitentrap. De tuindeur onderaan is van binnen met een draaiknop te openen en vandaar kun je veilig naar de verzamelplaats . De spiltrappen kunnen bij overhaast gebruik aanleiding geven tot valpartijen. Daal dus rustig af.
Trappenhuis en galerij
Dit zijn belangrijke vluchtwegen. Plaats zeker geen brandbare stoffen in het trappenhuis en de gangen (zoals hout of plastic). Ook op de galerij mogen beslist geen obstakels voorkomen waar u of hulpverleners over kunnen struikelen. Zagen, etc. kan maar beter op het balkon i.v.m. de rookmelders.
Bij alarm
Pak de huisleutels. Waarschuw bij alarm snel de buren en verlaat direct en beheerst het gebouw via de trappen. Blijf uit de garage. Blijf uit de rook. Gebruik de trappen. Met de lift weet je niet waar het eindigt. Geef ruimte aan hulpverleners en kijk waar de buren zijn (bel desnoods) en geef dat door. Waarschuw als eerste en enige persoon Jozefhof Reactie. Als er niets aan de hand blijkt en de alarmen afgezet, dan kun je weer veilig terug.
Alarm in de woning
Het alarm gaat in de woning af. Kijk wat er aan de hand is en onderneem de geschikte actie. Bij brand of rook 112 bellen, buren snel waarschuwen en beheerst vluchten. Als het veilig is, op het witte knopje van de rookmelder drukken. Het alarm is dan 10 minuten ongevoeliger en zal waarschijnlijk stoppen. Het alarm is verder nergens mee gekoppeld. Overigens is het verstandig om in de technische ruimte een rookmelder te plaatsen, vooral omdat daar meestal de wasmachine en droger staan. Koop je meerdere melders, dan kunnen die elkaar draadloos waarschuwen, mits die functie aanwezig is. In de keuken kun je beter een hittemelder monteren en geen rookmelder. Onderaan vind je de instructie van de rookmelder in de woning. Op dit moment is een goede extra rookmelder (zonder koppeling, maar met een accu voor 10 jaar) de Ei 650i.
Alarm in het voorportaal van de woning of trappenhuis
Het alarm gaat lokaal af en de deur van het trappenhuis sluit automatisch. Kijk wat er aan de hand is en onderneem de geschikte actie. Bij brand of rook 112 bellen, snel de buren waarschuwen en beheerst vluchten. Als het veilig is, het alarm afzetten met de knop. Het bestuur / de TC kan resetten. Het portaal-alarm is per etage apart en verder nergens mee gekoppeld. Het gebouw en installaties voldoen aan alle nieuwe voorschriften. Als je ergens een alarmsignaal hoort: gebruik alleen de trappen en nooit de lift. Let op: de lift is een brandweerlift, d.w.z. hij blijft bruikbaar voor de brandweer met perslucht.
Alarm of brand in de garage
Als je in de garage bent en je ziet of ruikt geen brand of rook, kijk om je heen, verlaat de garage en waarschuw op Jozefhof Reactie als dat nog niet is gebeurd. Ga de garage niet in zolang het alarm afgaat.
Zie of ruik je wel brand of rook, vlucht en bel buiten 112. Als er nog niet gealarmeerd is: druk op een rode knop en verlaat direct de garage. Bel in elk geval buiten zelf 112 en informeer ze. Waarschuw ook de buren (bellen). Als het nog kan en je bent er mee vertrouwd: gebruik de blusser. Blijf uit de rook. Waarschuw ook Jozefhof Reactie als enige en eerste als dat nog niet gebeurd is. Zodra er hitte wordt gedetecteerd, sluiten de brandschermen en kun je de vluchtdeuren gebuiken.
Slecht ter been bij brand of alarm
Als je bij het verlaten van het gebouw hulp nodig hebt, maak dat van te voren aan het bestuur van VVE-Koop bekend. Gebruik de trap en niet de lift.
Binnen blijven?
Voor het ondenkbare geval dat je niet meer via de 2 trappenhuizen kunt vluchten (blijf uit de rook), blijf dan in de woning, sluit ramen en deuren en hang een laken over het balkon. Bel 112 en de buren en geef het huisnummer door. De brandwerendheid van het gebouw is zeer hoog en de brandweer is er binnen enkele minuten. Trek de stekker uit de WTW-box.
Wat indien?
Een bewoner vroeg hoe het bij brandalarm zit met de deuren.
- In de garage: als een rode alarmknop is ingedrukt of een rookmelder in de garage aanslaat, dan treedt een heel proces in werking, waarbij deuren worden ontgrendeld en openstaande deuren sluiten. In de garage kunnen de brandschermen naar beneden en zijn delen ervan alleen via de vluchtdeur te verlaten. Ook gaan op de binnenplaats de flitslichten aan. De particuliere meldcentrale wordt automatisch geïnformeerd, maar zelf 112 bellen is noodzakelijk om de brandweer te alarmeren en hen meer informatie te geven.
- Buiten de garage: in de voorgaande artikelen hierboven lees je wat de verschillen zijn met alarmen buiten de garage en in het woongebouw.
Ongezonde lucht garage
Als de lucht in de garage niet gezond meer is, dan wordt dat aangegeven en kun je de garage maar beter direct verlaten. Dit is geen brandalarm. De stuwventilatoren draaien voluit. Het stationair laten draaien van verbrandingsmotoren is sterk vervuilend en is niet toegestaan.
Voordeurslot
Zorg dat als je thuis bent en de deur op het nachtslot zit, de sleutel er in steekt of er naast hangt. De cilinder vervangen door een exemplaar met een draaiknop aan de binnenkant is ook veilig. Bij vluchten lang moeten zoeken naar een sleutel, is dat niet.
Mobiele dekking kelder
Iemand vroeg ook of de slechte mobiele dekking in de kelder geen gevaar oplevert voor hulpmeldingen. De telecom providers zijn niet verplicht om op particulier terrein dekking te garanderen. In voorkomend geval ben je aangewezen op buren of heeft een SMS-bericht meer kans.
De AED
De AED (cadeau van de aannemer) bij de hoofdingang zal niemand zijn ontgaan. Gebruik hem binnen 6 minuten. Aarzel niet. Zorg dat iemand voor de ambulance de lift en haldeur vrij houdt.
Gevaarlijke stoffen en stoken
Opslag van andere dan voor normaal huishoudelijk gebruik bestemde (brand)gevaarlijke, ontplofbare dan wel verontreinigende stoffen en/of materialen is niet toegestaan. Stoken van vuren of barbecueën (in welke vorm dan ook) is eveneens niet toegestaan. Ook niet in en om het wooncomplex.
Balkons
Spullen die van de balkons waaien of vallen, kunnen mensen ernstig verwonden. Borg ze dus goed. 40kg ballast aan de parasol is het minimum.
Trappenhuis- en galerijdeuren
Voor de brandveiligheid zijn die altijd goed dicht, tenzij ze aan de kleefmagneet hangen. Sluit een deur niet goed, geef dat a.u.b. door aan www.vireco.nl Als het teveel moeite kost om een deur met de hand te openen, dan kan dat worden bijgesteld.
Ernstige lekkage
In dat geval sluit je alle kranen in de eigen technische ruimte en de meterkast en waarschuw je de benedenburen. Die zetten als het kan de hoofdschakelaar uit. Blijft er water onder druk spuiten of komt het van de bovenburen, draai dan in de watermeterkast in de kelder de hoofdafsluiter dicht van de betreffende appartementen. Informeer alle bewoners via Jozefhof Reactie. Doe dat niet in de kelder.
In de hydrofoorkast naast de lift in de kelder is een vochtalarm geplaatst. Zodra die alarm geeft, kun je buiten de kelder Jozefhof Reactie informeren. Een vochtige vloer daar is geen storing. Als de eerste handelingen zijn verricht, kun je www.vireco.nl informeren.
Onweer
Het is niet verstandig om bij onweer te gaan douchen of kranen, balkonrailingen en leidingen vast te pakken. We wonen in het hoogste gebouw van de omgeving. De kans op inslag is gelukkig maar klein, maar niemand zoekt het risico op. Verzekeraars adviseren vaak om alle stekkers te trekken, ook die van de computer.
Gladheid en sneeuw
Trappen, fietsbaan, hellingbanen en paden kunnen bij vorst glad zijn. Bij de fietsdeur staat een bak met zand en spaarzaam te gebruiken dooikorrels. Bezem, sneeuwschuiver, strooiwagen en andere gereedschappen staan in de de garage in de nis bij de hoogbouw. Bewoners kunnen deze in voorkomend geval het beste zelf ter hand nemen in de volgorde: sneeuwschuiver, bezem, spaarzaam dooikorrels. Zout tast de metalen delen aan en is slecht voor de beplanting en tegels.
Sleutel verlies
Mocht je een sleutel of tag verliezen van de algemene ruimtes, dan is het wel zaak om snel het bestuur of www.vireco.nl te informeren. Zij kunnen ook een nieuwe sleutel verschaffen of indien noodzakelijk, de cilinder vervangen of de tag uit-boeken.
Tot slot
Veiligheid begint bij bewustwording en het voorkomen van gevaar. Hopelijk ben je na het lezen nog een beetje opgewekt, maar het is verstandig om bovenstaande gelezen te hebben. Een bekend probleem is een half probleem.
Instructiekaart Incident
Met de Veiligheidsregio Midden-Holland is bijgaande verkorte instructiekaart opgesteld. Je kunt hem in de woning hangen.
Wat te doen bij een incident?
bij brand
- bel 112
- let op eigen veiligheid
- waarschuw direct de buren
- sluit ramen en deuren
- schakel apparatuur uit
- verlaat zo nodig het gebouw volgens de instructies
bij een ongeval
- bel 112
- vermeld:
- wie je bent
- waar het is gebeurd
- wat er is gebeurd
- hoeveel slachtoffers er zijn
- pak huissleutel, vraag buren om hulp en om beneden de haldeur en lift vrij te houden; AED nodig?
- blijf bij het slachtoffer
bij ontruiming
- schakel eigen apparatuur uit en stel goederen veilig
- sluit deuren en ramen
- verlaat het gebouw via een veilige route = noodtrappenhuis of spiltrap
- maak geen gebruik van de lift
- Blijf uit de rook en ga naar de verzamelplaats
- huisnrs. 2xx en 3xx overzijde bruggetje bij de schoorsteen
- huisnrs. 1xx en 4xx poort Savelberg
- blijf op de verzamelplaats en wacht op instructies
- houd de routes voor de hulpverlening vrij
Instructie rookmelder in de woning
In het kort komt het hier op neer:
- Plaats tijdelijk het kapje bij stoffige klussen, zoals bij zagen.
- Stofzuig de melder voorzichtig 4 x per jaar.
- Druk maandelijks 10 sec op de testknop. De rode lamp knippert en het alarm gaat en stopt na het loslaten. Test nooit met rook of vuur. De eerste maandag van de maand is een goed moment.
- Kijk of het groene lampje brandt (netspanning aanwezig), anders loopt de noodbatterij leeg.
- Als de melder telkens een korte pieptoon geeft, dan is de noodbatterij defect.
- Medio 2032 moet je de melder in zijn geheel vervangen.
Disclaimer - Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.